Pensionärer ställ mot arbetslösa

Sveriges pensionärers intresseparti, Spi, i Helsingborg vill nu införa pensionärsrabatter på museer och andra kulturinstitutioner i staden. Förslaget har vunnit gehör även bland de andra partierna i femklövern.

– Det finns en ganska stor grupp pensionärer som lever på den lägsta nivån. För dem ryms inte ett besök på Fredriksdal inom ramen för det dagliga, säger Sven-Åke Tannerstig, ordförande i spi i Helsingborg.

Pensionärsrabatter finns bland flera kommersiella företag. Man kan som ålderspensionär få rabatt till exempel när man åker tåg, går på bio eller övernattar på vissa hotell. Nu tycker spi i Helsingborg att kommunen ska erbjuda pensionärsrabatt på olika kulturinstitutioner, till exempel Fredriksdal och Dunkers kulturhus.

Men socialdemokraterna är tveksamma. Kommunalrådet Ingela Andersson tycker att det finns andra grupper som är i större behov av rabatter.

– Jag tror att arbetslösa yngre människor med familj är underrepresenterade och som inte tar sig råd att ta del av kulturen, säger Ingela Andersson (s), kommunalråd