Trafikfarliga bussar i Malmö

60 av 69 stadsbussar i Malmö klassades som trafikfarliga vid polisens senaste kontroll. Och hälften av alla Malmös bussar klarade sig inte igenom besiktningen. Ändå väljer Skånetrafiken att inte att stoppa bussarna utan väntar på att de ska bli utbytta.

– Det kan vara något baklyse som inte fungerar, det kan vara nåt däck som inte klarar mönsterdjupet, det kan vara någon motor som läcker lite för mycket olja, säger Göran Lundblad som är trafikchef för Skånetrafiken.

Inte förrän nästa sommar är alla bussar utbytta. Till dess kör de gamla som vanligt, så länge som Skånetrafiken och entreprenörerna inte bedömer att bussarna är trafikfarliga.

Blivande ordföranden i nämnden för kollektivtrafik, moderaten Lars-Ingvar Ljungman, är mycket kritisk till att trafikfarliga bussar har kört på Malmös gator och säger att nämnden kommer att ta tag i situationen så fort som möjligt.

­– Det här är ju en allvarlig historia som är till men för Skånetrafiken och trafikanterna och alla involverade, så det är självklart att vi måste ta tag i det här så fort som möjligt.