Åtalade för Julia-mordet friades

På torsdagen friades de två män som stått åtalade för mordet på Julia Olteanu i Höganäs 1998.  Därmed sätts kanske punkt för ett av Skånes mest uppmärksammade kriminalfall.

Tord Josefsson, åklagare i fallet, har hela tiden hävdat att det är frågan om mord och inget annat och han är inte beredd att ändra sin uppfattning.

– Jag menar att var det inte mord eller dråp som skulle vara aktuellt, så var det i vart fall andra brott, däribland grov misshandel, grovt vållande till annans död och skyddande av brottsling, säger han.

- Man vet ingenting om vad som har hänt, säger Stefan Rosell som är en av de åtalades försvare. Han förväntar sig inte att domen kommer att överklagas.

I närmare åtta år arbetade polisen med mordet på 18-åriga Höganäsflickan Julia Olteanu, innan de nu dömda männen kunde ställas inför rätta.

I somras stod det klart att en av männen eller båda slog ihjäl flickan på kvällen den 2 december 1998. När 29-åringen och hans 28-årige vän kunde bindas till brottsplatsen såg fallet ut att vara löst. Men männen har hela tiden skyllt på varandra och det har varit ett gissel för åklagaren.

– Uppenbarligen vill man ha mer bevisning. Problemet är då åldern på den brottsliga gärningen och bevisningen som hör till, säger Tord Josefsson.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".