Ljusmanifestation efter friande domar

Ett par hundra människor samlades på torsdagskvällen för en manifestation på Kyrkplatsen i Höganäs. Ljusmanifestationen hölls i protest mot att de två män som stått åtalade för mordet på 18-åriga Julia Olteanu på torsdagen friades på samtliga åtalspunkter.

– Frågan är hur de här grabbarna kan leva med sitt samvete efter en sådan här sak. De vet båda att de har varit där, de vet att de har varit med om det här Jag kan inte förstå hur man kan gå vidare och ha det på sitt samvete, säger Pernilla Stjärnkvist som kommit till Kyrkplatsen på torsdagskvällen.

”Inte Lindomefallet igen”
Kyrkoherde Ola Pålsson höll manifestationens inledningstal. Och det var han och Kim Johansson som tog initiativet till den här protesten när det blev klart att de båda männen troligen skulle frias.

– När jag hörde detta på radion trodde jag inte att det var sant. Jag tänkte, inte Lindomefallet en gång till, det var en chock, säger Kim Johansson.

– Att bara sitta vid frukostbordet och konstatera att nu händer det en gång till, då kände vi att vi ville göra någonting, vi ville visa vår vanmakt och frustration, säger Ola Pålsson.

Visar stöd för familjen
Manifestationen var också ett sätt att visa stöd till Julias familj. Bo Carlberg, som arbetar med Julia Olteanus minnesfond, står i nära kontakt med familjen.

– De känner en tacksamhet över att så många människor bryr sig om och solidariserar med dem. De är inte ensamma och det visades ju klart och tydligt ikväll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".