Antalet hemlösa ökar i Skåne

Antalet hemlösa ökar. Enligt Socialstyrelsens räkning förra året fanns det då 2 400 personer som saknar bostad och som har sökt hjälp för sin situation i Skåne.

Räkningen görs med hjälp av kommuner, föreningar och kyrkor som jobbar med hemlösa.

Hemlösheten breder ut sig
Flest hemlösa i Skåne finns i Malmö, det är bara Stockholm och Göteborg som har fler hemlösa i landet. Men också i Helsingborg, Kristianstad och Trelleborg finns grupper med hemlösa. I många andra skånska kommuner finns en handfull hemlösa som är beroende av hjälp och stöd.

När Socialstyrelsen räknar antalet hemlösa tittar de på en större grupp än de som är rena uteliggare eller bor på härbärgen. I räkningen kommer också personer som bor tillfälligt och utan kontrakt hos kompisar eller släktingar med. Dessutom räknar man de som inom tre månader ska skrivas ut från fängelset eller stödboenden och inte har någon bostad när de kommer ut.

När man räknar begär man in uppgifter från kommuner, föreningar och kyrkor som jobbar med hemlösa. Räkningen görs under en specifik vecka på året.

Andelen kvinnor ökar
Vid den senaste räkningen konstaterade Socialstyrelsen att ungefär en fjärdedel av de hemlösa i Skåne är kvinnor, och andelen kvinnor bland hemlösa har ökat de senaste åren.

De som jobbar med hemlösa vittnar om att en stor del av Skånes hemlösa har problem med alkohol eller drogmissbruk. Flera kommuner har akuthärbärgen för de människor som inte har någon annanstans att ta vägen för natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".