Skadegörelse orsakade tågbrand

Det var skadegörelse som orsakade branden på ett pågatåg mellan Ystad och Simrishamn i torsdags. Den bakersta vagnen fattade eld undertill sedan tåget passerat en mindre brandhärd uppe på tågspåret i Ystad sandskog.

Stefan Rindestig som är trafikutvecklare på Skånetrafiken har undersökt vad som egentligen hände vid branden i förra veckan. Han säger att det troligen är någon som satt eld på ris eller något liknande på järnvägsspåret.

Redan det pågatåg som kom från Simrishamn till Ystad strax efter åtta i torsdagskväll passerade brandhärden på spåret. Föraren på det tåget såg något som pyrde uppe på järnvägsspåret i Ystad sandskog. Det tåget fick inga skador men föraren larmade Barnverket som i sin tur kontaktade polisen.

Fast innan polispatrullen hann ta sig dit hade tåget i motsatt riktning hunnit lämna Ystad för den fortsatta färden mot Simrishamn.

Den föraren hann aldrig se något som brann och det var först efter man passerat Tomelilla som det började brinna på allvar och resenärerna slog larm 20’38. Då hade elden haft en halvtimme på sig att få fart och den bakre vagnen fylldes snabbt med rök.

I Smedstorp evakuerades de 35 som fanns ombord och alla klarade sig utan skador.