Äldrevård kan ge bonus

Personalen på det kommunala äldreboendet Tallgården i Dösjebro kan få en årlig bonus på upp till 10 000 kronor, om äldreboendet går med vinst, och om den anställde inte är hemma på grund av sjukdom mer än fem dagar per år.

– Vi vill se om bonussystemet gör att man jobbar annorlunda och tar ett annat ansvar för den verksamhet man bedriver, säger Ann-Louise Christensen, hemvårdschef i Kävlinge

Bonusen, som faller ut om vårdboendet går med vinst, är uppdelad i två delar. En del ska gå tillbaka till verksamheten, och då även komma de boende till del. Den andra delen ska gå till personalen.

Systemet har utarbetats av de anställda själva och ska testas under två år. För att få bonus får den anställde inte ha varit sjuk eller hemma med sjukt barn mer än fem dagar på ett år.

För att få bonus får den anställde alltså inte ha varit sjuk eller hemma med sjukt barn mer än fem dagar på ett år. Just detta gör att småbarnsföräldrar kommer att ha svårt att ta del av systemet, något som fackförbundet Kommunals lokalkontorschef i Skåne ser som besvärande.

- Det låter underligt med tanke på småbarnsföräldrarna. Barn blir ju ofta sjuka, säger Ulf Kenheim, Kommunals lokalkontorschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".