Brist på kvinnor i idrottstyrelser

Bristen på kvinnliga förebilder i ledande positioner i idrottsrörelsen är fortfarande stor. Männen är över dubbelt så många som kvinnorna i skånska idrottsförbunds styrelser. Det visar en undersökning som P4 radio Malmöhus har gjort.

Malin Midler Norén på Malmö stads fritidskontor menar att det här är ett problem som man till stor del måste arbeta med på föreningsnivå.

– Det gäller att våga bryta mönster och rekrytera en större mångfald än vad man tidigare har gjort, säger Malin Midler Norén.

Radio Malmöhus har tittat närmare på distriktsstyrelserna för nio av de tio idrotter som engagerar flest ungdomar i åldern 13-20 år.

I distriktsförbunden för tre av de idrotterna tennis, ishockey och innebandy upptas samtliga styrelseposter av män. I bara två av nio undersökta styrelser är kvinnorna i majoritet, i Skånes ridsportförbund och i Gymnastikförbundet Skåne. Även på klubbnivå är kvinnorna underrepresenterade i ledande positioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".