Oroligheterna kring det omstridda Ungdomshuset i Köpenhamn fortsätter

Nya oroligheter kring Ungdomshuset

Nya oroligheter bröt på lördagseftermiddagen ut i Köpenhamn i samband med demonstrationer kring stängningen av det omstridda Ungdomshuset.

Demonstranter från konservativa Venstres ungdomsförbund VU, som vill att huset ska stängas, drabbade samman med motdemonstranter på Rådhusplatsen.

Rivningsbeslut vållar strid
I mitten av december utbröt stora kravaller i samband med en demonstration mot stängningen av Ungdomshuset i Köpenhamn. 271 personer, däribland många svenskar greps när demonstranter drabbade samman med polisen.

På lördagseftermiddagen uppstod nya bråk. Den här gången var det ett par hundra medlemmar från konservativa Venstres ungdomsförbund som demonstrerade för en rivning av huset.

Stenar och flaskor kastades
När demonstranterna nådde Rådhusplatsen, möttes de av motdemonstranter och det blev slagsmål, där både stenar och flaskor användes som tillhyggen. En av Venstreungdomarna träffades så illa av en gatsten att han fick föras med ambulans till sjukhus.

Rivning nära förestående
Ungdomshuset som ligger i stadsdelen Nörrebro har varit ockuperat sedan 1982. Fastigheten ägs av Köpenhamns stad som sedan länge har låtit ungdomar använda huset för sina aktiviteter men nu har byggnaden sålts till frikyrkan Faderhuset som kräver att ockupanterna ska vräkas eftersom man vill riva huset och bygga nytt.

Politikerna väntas ge klartecken
I onsdags lämnade frikyrkan in en officiell begäran om att få lov att riva huset, en begäran som Köpenhamns politiker förväntas säga ja till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".