LO i Skåne säger nej till Sahlin

LO i Skåne säger klart nej till Mona Sahlin som ny partiledare för socialdemokraterna.

Det fackliga motståndet kommer att göra det svårt för det socialdemokratiska partidistriktet i Skåne att enas om en partiledarkandidat.

– Man tycker att hon är lite slarvig efter de tidigare affärerna och att hon som minister försökte införa ett strejkstopp och det gör att medlemmarna inte har förtroende för henne, säger Claes Bloch, ordförande för LO-distriktet i Skåne.

Växande stöd i landet
Samtidigt som stödet för att utse Mona Sahlin till ny ordförande för socialdemokraterna växer runt om i landet bland partidistrikt och sidoförbund, dröjer alltså beskedet från det tungt vägande skånska partidistriktet om inställningen till Sahlin som partiledare.

Häftiga reaktioner
Claes Bloch, som även sitter i det skånska partidistriktets styrelse, säger att han med kraft fört fram LO-medlemmarnas åsikter till partistyrelsen. Reaktionerna från medlemmarna har varit många.

– Vi har fått mejl och telefonsamtal där man säger att om Mona Sahlin blir partiledare kan de inte tänka sig att vara kvar i partiet. Det har blivit väldigt kraftiga reaktioner, säger han.

Viktigt med en kvinna
Rösterna för att nästa ordförande för socialdemokraterna i Sverige ska vara en kvinna har varit många, och på det kravet ställer även LO-distriktet i Skåne upp. Men när toppkandidaterna Margot Wallström och Carin Jämtin nu tydligt sagt nej till att kandidera, så har LO i Skåne en annan favorit.

– Vi hoppas att Ulrika Messing ställer upp och kan ta på sig det ansvaret för att det skall bli en kvinna tycker vi också är viktigt men det skall vara en kvinna som våra medlemmar har förtroende för, det är oerhört viktigt, säger Claes Bloch. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".