Stuveriarbetare minns olyckan

Både rederiet och Helsingborgs hamn får hård kritik av Sjöfartsinspektionen för att man bröt mot säkerhetsföreskrifterna när ett fartyg med pellets lossades i november och en person omkom och tolv skadades.

Stuveriarbetare Roy Persson visste inte att lastutrymmet var fyllt av giftig gas när han och en kollega skulle rädda en besättningsman som man trodde hade fallit ner i schaktet.

Besättningsmannen ligger medvetslös längst ner i det 20 meter djupa schaktet när de tvingas vända. Han känner stickningar i armar och ben, men lyckas ta sig upp och slå larm och en besättningsman hämtar gasmasker

Roy Persson är den enda som kan berätta, hans kollega är fortfarande sjukskriven och minns dåligt vad som hände. Eftersom det är väl känt att gaser kan bildas i lastutrymmen så är reglerna enligt sjöfartsinspektionen lika enkla som tydliga. Luften i lastutrymmen måste mätas innan lossning tillåts och den som går ner för att mäta måste ha säkerhetslina.

Helsingborgs hamn har nu ändrat rutinerna och förlitar sig inte på att besättningen har mätt luften, nu mäter de själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".