Tusentals i Skåne fortfarande utan ström

Skåne vaknade på måndagsmorgonen upp efter ett mycket blåsigt dygn. Fortfarande var omkring 20 000 hushåll utan ström och tusentals saknade fast telefonförbindelse. Men tidigt på morgonen började samtliga tåg att gå, efter att tågtrafiken under stora delar av söndagen legat helt nere.

Samtliga lokalbanor startade på måndagsmorgonen. Men färre tåg gick på pågatågsbanorna och Öresundstågen var färre. Det skulle dröja innan trafiken kom i fas.

Omkring 20 000 abonnenter var utan el, främst i norra Skåne. Eon rapporterar att för vissa kommer det att dröja en vecka innan de får tillbaka elen. Bland annat ska nu flera helikoptrar sättas in arbete för att lokalisera felen.

Många, omkring 9000 hushåll, kunde inte heller ringa från sina fasta telefoner på måndagsmorgonen.

De stora vägarna i Skåne var farbara på måndagsmorgonen. Men flera mindre vägar, främst i norra Skåne, var blockerade av träd.

Polisen fick under söndagsdygnet in ett 100-tal ärenden rörande stormen. I de flesta fall handlade det om nedfallna träd och bortblåsta tak, i några fall hade lättare fordon blåst av vägen.

En man dog på söndagseftermiddagen sen han fått en tung maskin över sig då han jobbade på en pråm på Lodgatan i Malmö. Om olyckan inträffade på grund av den hårda vinden vet man inte, det ska nu utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".