Fler villiga att donera organ

Antalet donatorer har inte ökat i södra Sverige de senaste fem åren. Däremot är fler villiga att ge organ. Det visar statistik från transplantationsenheten i Malmö.

– En del blir chockade för de har väntat i flera år. När ringsignalen ringer så kommer både positiva och negativa känslor, säger Karin Wärmfors, donationsansvarig sjuksköterska på Central Sjukhuset i Kristianstad

I Kristianstad handlar det bara om en eller två avlidna personer per år som donerar. Men en organdonation kan hjälpa eller rädda livet på upp till sju patienter som väntar på hjälp.

Nu visar statistik från Södra Sveriges sjukvårdsdistrikt att allt fler är villiga att ge sina organ. På fem år har det ökat från drygt 50 procent till drygt 70 procent av dom som dör på intensivvårdsavdelningarna.

Men trots att allt fler vill ge sina organ så har antalet donatorer inte ökat i södra Sverige. En förklaring till detta är att intensivvårdsavdelningarna har blivit mer framgångsrika och att färre personer hamnar i tillstånd så att dom kan ge bort sina organ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".