Nanotekniken framåt i Lund

Omkring 200 miljoner kronor har investerats i ett nytt forksningslaboratorium för nanoteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Lund ligger långt framme på det relativt nya forskningsområdet och hoppas nu kunna behålla sin position med vad man kallar ett av värdens vassaste laboratorier.

Idag invigdes det av landshövdingen och studentsångarkvartetten Hermans specialskrivna invigningssång kunde avnjutas.

Nano är helt enkelt något som är oerhört litet. En nanometer är en miljondels millimeter, därav namnet nanoteknik. Det handlar om att förändra material på atomnivå för att göra material med nya, speciella egenskaper.

Det man skapar kan sedan komma att användas inom alla möjliga områden, till exempel it-teknik, livsmedelsteknik, bioteknik. I Lund använder nanotekniken för att skapa nya typer av transistorer, elektronikkomponenter.

– Vi kan göra mindre saker och smått är bra i denna världen, säger Linus Fröberg, doktorand vid Fysicum i Lund

Lunds universitet och statliga Vetenskapsrådet har stått för pengarna. Dessutom har man fått 50 miljoner kronor till utrustning från Knut och Alice Wallenbergsstiftelsen.

Förutom att all nanoforksning nu är samlad på ett och samma ställe i Lund så är lokalerna mycket rymligare.

Att jobba på nanonivå krävs oerhört rena laboratorier, och det är ännu en av de förbättringar som skett i det nya labbet.

– Det är få labb som kommer upp i den här nivån, säger professor Lars Samuelsson som leder nanoforskningen vid LTH.