Avskedad polis kräver jobbet tillbaka

På torsdagen inleds förhandlingar i Arbetsdomstolen (AD) i fallet med polismannen som skrev rasistisk e-post till Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s).

Polismannen friades i tingsrätten men avskedades av rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd, vilket enligt polisförbundet strider mot lagen.

Polisförbundet har stämt rikspolisstyrelsen för deras avskedande av den 45-årige polisman som skrev ett aggressivt mejl med rasistiska inslag till kommunalrådet Ilmar Reepalu och en tjänsteman i Malmö. Polismannen vill ha ett skadestånd på 120 000 kronor och sin anställning tillbaka.

Det var i april 2005 som polismannen skickade de uppmärksammade mejlen där han kritiserade äldrevården och kommunens integrationspolitik. I mejlen fanns rasistiska uttryck som ”alla jävla blattar” och ”kriminelle Mohammed i Rosengård”.

Mannen åtalades i tingsrätten för hets mot folkgrupp men friades eftersom rätten ansåg att han inte känt till att mejlen skulle bli offentliga handlingar och få spridning.

Polisförbundet menar att det var fel att avskeda mannen då han friats från brottsmisstankar. De åberopar också rätten till yttrandefrihet och menar att den avskedade polismannen inte har några rasistiska åsikter utan att han var upprörd när han skrev mejlen.