GA-skolan öppnar igen

Redan idag, fredag, öppnar Gustav Adolfskolan i Landskrona igen för alla utom 28 elever, som istället får hemundervisning.

Skolan stängdes på torsdagen av huvudskydds-ombudet, sedan flera kraftiga smällare exploderat i skolan och en städerska chockskadats och sjukskrivits.

Flera elever, som P4 Radio Malmöhus talat med, menar att åtgärderna kommer för sent, och att problemen bara flyttas till andra skolor.

Hela torsdagen satt politiker och skolledning i möten för att komma fram till ett åtgärdsprogram. Det slutade med ett beslut om att flytta sex elever permanent till andra skolor och låta ytterligare 22 få hemundervisning i en vecka, medan man förbereder handlingsplaner för dem.

Dessutom råder nu nolltolerans mot all form av bråk, slagsmål och svordomar.

– Står de vid detta är jag nöjd men det kostar pengar och krävs resurser, säger Leif Paulsson, lärare och huvudskyddsombud på skolan.

På onsdagskvällen hölls möte där skolledningen informerade alla föräldrar om varför skolan stängdes och vad som händer nu.

– Jag tycker kanske att de borde ha gjort detta långt tidigare. Det är ingen nyhet att man smäller smällare här. Att lyfta ut de här barnen är inte heller någon lösning och att sätta in hårdare tag är att förklara krig mot barnen, säger Blerim Rama, förälder till en av eleverna.

Dagens undervisning på Gustav Adolfskolan består av genomgång av ordning och uppförande och av diskussioner mellan elever och lärare om situationen.

– Vi vill öppna skolan för alla som sköter sig och bidrar till en god arbetsmiljö och för de övriga har vi andra insatser, säger Ylva Runnström, chef för barn och utbildningsförvaltningen i Landskrona.