Elever måste tala svenska

Nu skärper Gustav Adolfsskolan i Landskrona tillämpningen av sina ordningsregler, för att få stopp på bråk och trakasserier. En av reglerna är att eleverna bara får tala svenska med varandra.

Barnombudsmannen har uttryckt stor tveksamhet till att eleverna inte får tala sitt modersmål i skolan, och menar att det kan upplevas som kränkande. Men enligt Patrik Helgesson, rektor på Gustav Adolfsskolan i Landskrona, är reglerna inte nya, och inte heller kontroversiella.

- Reglerna har funnits där hela tiden, och de är ju till för att öka trivseln på skolan, säger han

Det var i torsdags som skolan stängdes av huvudskyddsombudet. Det skedde efter en längre tids problem med smällare och raketer som avfyrats inomhus och som flera gånger varit nära att träffa elever och personal.

Nu införs alltså nolltolerans. Bland annat skärps tillämningen av regeln att eleverna ska prata svenska på skolan. Barnombudsmannen kritiserar regeln, och menar att det kan vara kränkande för eleverna att inte få tala sitt modersmål. Men rektor Patrik Helgesson håller inte med om kritiken.

- Det är viktigt att förstå att alla elever på skolan pratar bra svenska. Det som händer är att de väljer ett annat språk, just för att elever som inte förstår det språket ska uteslutas och då uppfattas det som kränkande, säger han.