Motstånd mot avtal - riskerar strejk

Tre skånska arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal har nu blivit varslade om strejk och blockad av Handelsanställdas förbund. Varslet gäller ett grossistföretag i Bjuv och två små affärer i Klippan och Kristianstad.

Det är handelsanställdas avdelningar i Helsingborg och Kristianstad som står bakom de här varslen. Det är ganska små arbetsplatser det handlar om - de båda små affärerna i Klippan och Kristianstad har två anställda - båda är med i Handels - medan grossistföretaget i Bjuv har färre än tio anställda - två av dem är medlemmar i Handels.

Ombudsmännen för de två avdelningarna Mogens Andersson och Gunnar Lydin säger att om arbetsgivarna inte tecknar kollektivavtal då går deras medlemmar ut i strejk den 12 februari - de tänker dessutom uppmana kunder att inte köpa varor i butikerna eller av grossistföretaget.

Samtidigt visar historien på att det sällan går så långt som till strejk. Förra året varslade Handels tio arbetsgivare om strejk - de allra flesta hemmahörande i Skåne - men i samtliga fall blev det aldrig någon strejk - utan arbetsgivarna skrev på kollektivavtalet till sist.