Skåne kraftigt översvämmat

Gårdagens regnväder orsakade kraftiga översvämningar runt om i Skåne. Resultatet blev avstängda gator, översvämmade källare och brunnar.

Lågtrycket som drog in över Skåne i natt, med hårda vindar och stormbyar längs kusterna, sköt ett kraftigt regnväder framför sig. På många håll har det fallit mellan femton å arton millimeter. Och eftersom det hittills i januari redan kommit dubbelt så mycket regn som ett normalt år, klarade inte de redan regnmättade markerna trycket. Framför allt längs sydkusten, runt Ystad, upp kring Skurup och i hela Kristianstadområdet är det rejält översvämmat. I norra Skåne däremot, föll regnet i form av blötsnö - upp mot en decimeter på sina håll.

Men inga personer rapporteras ha skadats, trots att SOS Alarm fick ta emot ett par hundra larmsamtal. Framför allt översvämmades många vägbrunnar, som fyllde vägbanorna med så mycket vatten att gator måste stängas av, bland annat i Malmö och Landskrona. Och så mängder av vattenfyllda källare och fastigheter - kommunernas jourer och räddningtjänster ryckte ut bland annat i Skurup, Staffanstorp, Lund och Sjöbo.