Olika åsikter om kameror i Malmö

Tillståndet för kameraövervakningen gäller 47 fasta och 11 rörliga kameror, och bildmaterialet får endast användas om det föreligger misstankar om brott. Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s), som drivit frågan hårt, är glad.

– Det är skönt att kunna komma igång med det som vi länge pratat om, säger Ilmar Reepalu.

Malmö är nu ett steg närmare att bli Sveriges mest kameraövervakade stad. Länsstyrelsen har nämligen beviljat Malmö stads ansökan om att få sätta upp övervakningskameror längs det så kallade stråket från Malmö central till Möllevångstorget.

Tanken med övervakningen är att öka tryggheten i stan. Men det är inte bara att gå ut imorgon och montera kamerorna. Enligt tekniska nämndens ordförande i Malmö Emmanuel Morfiadakis kommer det sannolikt att dröja till i höst innan arbetet med att sätta upp kamerorna kan starta.

Först vill det till att länsstyrelsens beslut inte överklagas, och sedan måste kommunen förhandla med ett stort antal fastighetsägare längs sträckan. Runt sex och en halv miljoner kronor räknar man med att det ska kosta, och därefter ett par hundra tusen kronor årligen till driften.