Varvad teori och praktik ökar studielust

Många elever saknar behörighet till gymnasiet, det vill säga godkänt betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik.

Därför har man på Tycho Braheskolan i Helsingborg startat ett projekt som väver samman praktiska och teoretiska ämnen för att öka lusten att studera.

– Innan vi kom hit var vi skoltrötta, säger Fo Luong, elev på det individuella programmet på Tycho Braheskolan i Helsingborg.

– Innan hade vi bara SO och bild och sådant nu är det drama och friskvård och sådant, säger Emelie Isaksson.

Båda tycker att det är enklare att lära sig sedan de började läsa drama och konst inbakat i kärnämnena.

Av de elever som inte har godkänt betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik läser flera IV-programmet, det individuella programmet, för att få behörighet till fortsatta studier.

I Helsingborg är det bara en tredjedel som får det efter ett år på IV-programmet. Och därför har man på Tycho Brahe satsat på väva ihop studier i kärnämnena med praktiska kurser.

– Här nere där vi håller på att bygga en kajak avbryter vi emellanåt bygget för att ta exempelvis en mattelektion, svenska eller engelska. Jobbar man med något praktiskt som man blir stimulerad av och tycker är roligt, tror jag att det blir lättare att man kan ta del av och ta till sig de övriga ämnena på ett annat sätt, säger läraren Rolf Martinsen.

För tidigt att utvärdera
De här projekten kom igång på allvar det här läsåret, så än är det tidigt att utvärdera dem även om skolan har en positiv känsla.

– Eleverna är positivare, personalen är positivare. Tänker man på betyg har vi en känsla av att att det är fler elever som kommer att uppnå godkänt i år, säger Lasse Bengtsson, koordinator på IV-programmet på Tycho Brahe-gymnasiet i Helsingborg.