Brevbärare i Skåne riskerar att få gå

Posten ska organisera om. Till hösten drar den största omgörningen för företaget hittills igång. Skåne är testområde när sorteringen ska effektiviseras.

- Det är klart att man är lite orolig. Det pratas ju om att det inte längre behövs lika mycket folk, säger Emil Jonsson, som delar ut post i områdena runt Möllevången i Malmö.

Tanken är att 60 procent av all post ska sorteras med maskin. Det kommer innebära att hushållen får vänta längre på sina brev. Den nya garantin är att allt ska vara utdelad senast klockan 16.

- Målsättningen är att vi ska vara stadiga och kunna fortsätta hålla låga priser till bra kvalitet, säger Peter Brännström, chef för leveransdelen inom Posten.

Det handlar om totalt 300 miljoner kronor som ska sparas in, detta är följden av att antalet brev minskat. Posten räknar med att 700 av landets 15 000 brevbärare får sluta sina jobb. Skåne är så kallat pilotområde och i slutet av 2008 tror man att projektet kan genomföras i resten av landet.

- Innan man vet sprider det sig en osäkerhet. Man är ju trygg i det man har och folk vill ju behålla det så. Men ibland måste det ju till förändringar, säger brevbäraren Emil Jonsson.