Staffanstorp kommer sälja lägenheter

I Staffanstorp håller Hyresgästföreningen på måndagskvällen ytterligare ett möte för att försöka stoppa utförsäljningen av hälften av hyreslägenheterna i det kommunala fastighetsbolaget Staffanstorpshus. Men kommunstyrelsen i Staffanstorp väntas redan om en vecka fatta beslut om att göra utförsäljningen möjlig.

Det är den styrande treklövern i Staffanstorp, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna, som vill driva igenom en utförsäljning av kommunala hyresrätter, bland annat för att fastighetsbolaget dras med dålig ekonomi och stora lån.

På kommunstyrelsemötet nästa möte den 5 februari kommer sannolikt nya ägardirektiv för Staffanstorpshus att klubbas. Sedan ska de även formellt godkännas av kommunfullmäktige i slutet av månaden.

Men Hyresgästföreningen är helt emot att så många hyreslägenheter ska bli borätter, och för att stoppa utvecklingen har föreningen skrivit protestlistor, och ikväll ordnas alltså en debatt med politikerna. Men Staffanstorps kommun har istället den nya regeringen på sin sida. Enligt bostadsminister Mats Odell kommer den stopplag, som idag försvårar ombildningen av hyresrätter i allmännyttan till bostadsrätter, att försvinna från den första juli.

- Det hade blivit en mycket trögare process om stopplagen funnits och då vet jag inte om vi gjort detta. Men nu blir det enklare för oss, säger Michael Sandin (m), kommunstyrelseordförande i Staffanstorp.