Nu kan du betala bussresan med mobilen

Från och med idag, måndag, går det att betala bussbiljetten med mobilen på de gröna stadsbussarna i Helsingborg och i Malmö. Det här är ett projekt som ska pågå i tre månader.

Medan de bussarna släpper av och på passagerare utanför Knutpunkten i Helsingborg har ett tiotal chaufförer lunchrast inne i pausrummet. På en anslagstavla sitter information och en bild av hur det ska se ut om mobilbiljetten är giltig.

Chaufförerna positiva
Ingen av chaufförerna har än så länge släppt ombord någon resenär som köpt bussbiljetten med mobilen men de flesta tycker att försöket är positivt.

– Det är en säkerhet för oss att vi har mindre pengar på bussarna så jag tycker det är bra, säger busschauffören Magnus Bengtsson.

Kräver särskild registrering
Försöket ska pågå i tre månader och för att kunna köpa biljett med mobiltelefonen måste man först registrera sig hos Skånetrafiken, ladda ner ett speciellt program och göra de rätta knapptryckningarna. Därefter kommer det fram en giltig biljett i displayen på mobilen och då är det bara att kliva ombord på bussen, kostnaden dras direkt från det kontokort som man anslutit till tjänsten.

Börjar i liten skala
Än så länge gäller mobilbiljetten bara på de gröna stadsbussarna i Helsingborg och Malmö. Men om projektet faller väl ut kommer det att fortsätta och kanske byggas ut för att så småningom gälla all trafik i Skåne.

Få har anslutit sig
Och bussarna kommer och går och även om de flesta jag pratar med tycker det verkar vara en bra idé att betala bussbiljetten med mobilen träffar jag ingen som anslutit sig, än.

– Inte nu, jag måste tänka men det låter bra som en bra idé, säger en bussresenär i Helsingborg.