Möjlighet att välja gynekolog tas bort

Skånska kvinnor kan inte längre säga tvärt nej till en manlig gynekolog. Skärpningen är en resursfråga men skall också garantera att kvinnorna alltid får bästa möjliga vård.

Men en del kvinnor kan inte tänka sig att gå till en manlig gynekolog.

– Jag tycker att alla kvinnor skall ha rätt att välja om de vill ha en manlig eller kvinnlig gynekolog. Det är främst ett problem för muslimska kvinnor. De skäms, vissa vågar inte ens ta bort slöjan och då vågar de inte visa det där nere, säger kristianstadsbon Nergjivane Shala.

Resursfråga
Enligt Bengt Walles, chef för kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad finns det flera anledningar till att regeln införts. Det är viktigt att kvinnorna alltid skall få den bästa vården och ibland är kanske den bäst lämpade läkaren en man. Men det är också en resursfråga, man har inte råd att alltid ha två gynekologer tillgängliga.

Diskriminerar läkare
Dessutom skall ingen läkare känna sig diskriminerad. Bengt Walles säger att en doktor är en doktor oavsett kön. Det finns ingen regel utan undantag men Bengt Walles säger att undantagen kommer att vara extremt få.

– Det känns bättre med en kvinnlig gynekolog. Jag tror inte att en kille som skall göra en sådan undersökning skulle vilja ha en kvinnlig läkare, inte när det handlar om de regionerna, säger Maria Karlsson från Önnestad.