Bygget av ny hovrätt i Malmö igång

Hovrätten i Malmö har länge varit trångbodd och haft problem med säkerhetskraven. Men på tisdagen inleddes bygget av ett nytt hus på Universitetsholmen.

– Det är något speciellt att vara en domstol där man fattar viktiga beslut som går ut över många människor, säger Lars-Göran Engström, hovrättens president som satt bakom spakarna till grävmaskinen vid första spadtaget på tisdagen.

Första på 60 år
Det är första gången sedan 1948 en ny hovrättslokal byggs i Sverige. Den nya byggnaden som ska stå klar under slutet av 2008 kommer att uppfylla gällande säkerhetskrav och förenkla verksamheten, som idag finns i två olika byggnader i Malmö.

Tak för flera verksamheter
Lars-Göran Engström ser det nya läget vid kanalen och att verksamheten kommer under ett och samma tak som de stora fördelarna.

– Vi ligger ju nära stationen och citytunneln, centralt i Malmö. Det gör det lättare för våra besökare och bekvämare för oss, säger han.

Ny säkerhetssal
I framtiden kommer de tyngsta förhandlingarna att hållas i en ny säkerhetssal som planeras i anslutning till polishuset. 90 anställda och 40 utredare vid hovrätten kommer att flytta till de nya lokalerna på Universitetsholmen.

Kostar 250 miljoner
Även Hyresnämnden och utredare vid regeringskansliet kommer att få plats i huset som beräknas kosta 250 miljoner kronor.