Lund har överskridit kulturhuvudstadsbudget

Trots att Lunds kommun satsar mångmiljonbelopp på att bli kulturhuvudstad 2014, så visar det sig nu att projektet redan har svårt att hålla sin budget. Istället för de sex miljoner kronor som var avsatta i fjol så gick det åt åtta miljoner.

Hittills har Lunds kommun avsatt 52 miljoner kronor till satsningen att bli europeisk kuturhuvudstad 2014. Det är mer än dubbelt så mycket som Umeå, som är den stad som satsar näst mest på att bli kulturhuvudstad.

Det var i oktober 2005 som kommunfullmäktige beslutade att kommunen skulle vara med i kampen om att bli kulturhuvudstad 2014 och för uppstarten och för förra året så har man hittills spenderat tio miljoner kronor.

Men att man överskridit budgeten för förra året är enligt ekonomidirektören i Lund Uldis Skuja inget större problem. Projektledningen flaggade tidigt för att det kunde bli aktuellt att omfördela pengar mellan åren och det innebär bara att projektet har mindre pengar att röra sig med under det här året.

De tio miljoner som hittills använts har bland annat gått till löner till en projektledare och en informationsansvarig på kulturhuvudstadsprojektet. Chefen för Kultur Lund, Torbjörn Nilsson, uppskattar att runt en tredjedel av pengarna sammanlagt lagts på löner och lokaler.

Bland de satsningar som lundaborna kunde ta del av förra året kan till exempel nämnas en barnlitteraturfestival, en internationell körfestival och en scenkonstbiennal för barn och unga. Mycket av kraften lagts på att bygga nätverk och skapa mötesplatser, enligt chefen för Kultur Lund Torbjörn Nilsson och pressansvariga Jane Nilsson.

Även i år handlar arbetet mer om att formera projektet, arbeta fram teman, skapa kontakter och föra dialog, än verkliga kulturhändelser. Det evenemang som hittills planeras för i år är ett gästspel av Helsingborgs symfoniorkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".