Center Syd vill bygga ut

Köpcentrerna i Skåne blir större och större. Det finns planer på att bygga 32 nya köpcentrer i länet dessutom byggs de befintliga centrerna ut. Center Syd är ett av dem som planerar en stor utbyggnad.

- Ett köpcentra måste utvecklas hela tiden. Händer det ingenting stagnerar det och tappar besökare. Center Syd är en stor arbetsgivare i kommunen och det är positivt att det skapas fler arbetstillfällen här, säger Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.

Center Syd har sökt bygglov för att bygga till 20 000 kvadratmeter, vilket är mer än hälften av centrets nuvarande ytan. Dessutom ska 300 nya parkeringsplatser byggas om kommunen beviljar planerna. Även Väla i Helsingborg ska bygga till med ungefär 50 procent av den nuvarande ytan. På Nova Lund och Burlöv Center byggde man ut i fjor.

Men en utbredning av köpcentrer utanför städerna kan ha negativa konsekvenser, bland annat för miljön. Det fastslår länsstyrelsen i en rapport som presenterades i veckan. 

- Det är skapas ju mer trafik av allt möjligt av stora idrottsanläggningar till exempel, men det pratar man inte om. Det är precis som om handel är något ful. Man ska handla så nära sin bostad som möjligt, men nu fungerar inte människor på det sättet, säger Pia Almström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".