Flygbolag fick hemligt stöd

Ledningen för Kristianstad airport har betalat ut ett hemligt otillåtet stöd till City Airlines som flyger mellan Kristianstad och Bromma. Innehållet i avtalet publicerades i Kristianstadsbladet på fredagen.  Det går ut på att det kommunägda flygplatsbolaget betalar pengar så att linjen blir garanterat lönsam.

– Sedan de började flyga i augusti har det handlat om en miljon per månad. Sedan den 15 december är avtalet uppsagt. Nu flyger de på egen risk, säger Thomas Bengtsson, vd Kristianstad airport

Flygplatsbolaget ville ha mer trafik mellan Kristianstad och Stockholm. Då kontaktade styrelsen för flygplatsen, som bland annat består Kristianstads kommunstyrelseordförande Göran B:son Asklöf, Skyways, som var det bolag som redan flög där, för att få dem att öka trafiken.

När de inte ville det gick man istället till City Airlines och erbjöd ett avtal som går ut på att flygplatsbolaget, som finansieras av skattepengar, betalar mellanskillnaden om City Airlines inte drar in fyra miljoner per månad på linjen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".