Riksdagsman KU-anmäler minister

De svenska sjömän som arbetar på danska färjor mellan Helsingborg och Helsingör drog i slutet av förra året en lättnadens suck när finansminister Anders Borg lovade att de inte behöver betala skatt i Sverige.

Men nu visar det sig att den utredning som gjorts ännu inte är klar. Den socialdemokratiske riksdagsmannen Kent Härstedt som engagerat sig i dom färjeanställdas situation anmäler nu finansministern till konstitutionsutskottet för ministerstyre.

– Ministrar får inte agera på det här sättet. Det är framförallt för att man inte ska gå ut med löften som inte kan infrias, säger Kent Härstedt.

P4 Radio Malmöhus har tidigare berättat om de svenska sjömännens situation. Det handlar om anställda på danska färjor som är registrerade i det danska DIS-registret. Den danska modellen innebär att sjömännen inte betalar skatt. Det trodde de svenska sjömännen gällde även för dem, tills det började dimpa ner skattekrav från den svenska skattemyndigheten, ibland retroaktiva krav på flera hundratusen kronor i utebliven skatt för flera års inkomster.

Riksdagsmannen Kent Härstedt engagerade sig och i november blev även han glad över finansministerns besked att frågan hade löst sig. Men eftersom arbetsgruppen som utreder frågan ännu inte är färdig är han rädd att det var ett förhastat uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".