Många slåss om att få köra tågen.

Upphandling av tågtrafik värd miljarder

En av Sveriges största upphandlingar genom tiderna pågår just nu. Tågtrafiken i och omkring Öresundsregionen är ute på anbud, och både svenska och utländska bolag räknar på jobbet som är värt i runda slängar sju miljarder kronor.

Jätteaffären handlar om vem som ska köra persontrafiken på järnvägarna i Öresundsområdet – både på den svenska och på den danska sidan – mellan 2008 och 2015.

Dessutom gäller upphandlingen en del länsöverskridande trafik till och från Skåne, och totalt handlar det alltså om en affär värd omkring sju miljarder kronor.

I Sverige är det sekretess på vilka som lämnar anbud, men i Danmark har förutom Danska DSB även utländska bolag som Arriva, Deutche Bahn, och Connex visat intresse, och sannolikt är det samma aktörer som tänker lämna anbud på den svenska delen.

SJ, som idag har Öresundstrafiken tillsammans med DSB, tänker lämna ett anbud, men den här gången har man slagit sig ihop med kinesiska bolaget MTR som bland annat driver trafiken i Hong Kongs tunnelbana. Affären är viktig, enligt Helena Leufstadius som är chef för SJ:s trafikavtal.

– Dels har vi en del av trafiken idag, men framförallt ser vi poängen med att kunna gå utanför landets gränser även i Danmark, säger hon.

19 februari ska anbuden vara inne, och i juni väntas man att fatta beslut om vem som fått de olika delarna av trafiken. Sedan har vinnaren 18 månader att förbereda sig på att ta över trafiken till 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".