Malmös stadsdelsindelning kan försvinna

Precis som i Helsingborg och Lund så kan nu Malmös nuvarande indelning i stadsdelar komma att rivas upp. En kommitté har nu sett över den kommunala organisationen, och någon gång i vår hoppas politikerna kunna bestämma hur Malmö ska styras i framtiden.

– Huvudpunkten är att vi pekar på behovet av en mer centralt sammanhållen organisation, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kent Andersson, som lett arbetet.

Malmö stad är sedan 1996 uppdelad i tio olika stadsdelar med egna förvaltningar och nämnder. Stadsdelsorganisationen har emellertid varit politiskt kontroversiell, och de borgerliga partierna har varit starkt kritiska.

Våren 2005 tillsattes därför en kommitté som skulle granska organisationen. Kommitténs arbete är nu alltså färdigt, och rapporten innehåller flera olika organisationsmodeller för Malmö stad.

Bland annat förespråkar man att det ska upprättas mellan fyra och sju centrala så kallade programnämnder, nämnder som då ska ha ansvar för flera närliggande verksamheter. Det kan handla om till exempel en nämnd som har ansvar för all skol- och förskoleverksamhet i Malmö.

Frågan är sedan hur ansvarsfördelningen ska se ut under programnämnderna – om den ska vara geografiskt indelad eller indelad i mer specialiserade facknämnder – men att det blir något slags geografisk uppdelning även i framtiden håller Kent Andersson för troligt.

– Vi i socialdemokraterna tror att det behövs en lokal geografisk organisation för att möta Malmöborna på det sättet, säger han.

Senast sommaren 2008 är det tänk att den nya organisationen ska vara sjösatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".