MKB-hyresgäster kan få köpa lägenheter

Hyresgäster i Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, som bor i Rosengård och Kroksbäck kan få komma att köpa sina hyresrätter. En ny lag planeras som gör det möjligt att vissa lägenheter i ett bostadshus säljs ut, utan att det bildas en bostadsrättsförening.

– Att kunna erbjuda de människor som vill och kan göra boendekarriär i områden med mycket utanförskap att köpa ut sina lägenheter, tror vi vore ett bra sätt att öka integrationen. Vi tror också att det skulle öka statusen i områdena, säger Lars Birve, vd för MKB.

Det är bostadsministern, kristdemokraten Mats Odell, som arbetar med att utforma en ny bostadspolitik för regeringen, och ett av hans förslag är alltså att skapa så kallade ägarlägenheter. Det innebär att en hyresgäst ska kunna köpa ut sin lägenhet, utan att alla lägenheter i huset behöver omvandlas till bostadsrätter.

Samtidigt kan det här komma att urholka Malmös bestånd av hyresrätter ytterligare. Bara de senaste tre åren har över 3000 hyresrätter i Malmö omvandlats till bostadsrätter, samtidigt som det byggs få nya hyresrätter. Men Lars Birve tror inte att konsekvenserna av det här försöket kommer bli så allvarliga.

– Det vi pratar om är att försöka med några lägenheter för att se att det verkligen fungerar som vi tror, säger han.

Tidigast om ett år kan försöket komma igång i Malmö, om regeringen ger klartecken för den nya lagen, tror Lars Birve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".