Färre studentbostäder byggs

500 planerade studentlägenheter i Lund riskerar att inte bli byggda inom de närmaste fem åren. Det är konsekvensen av att regeringen vid årsskiftet drog in bidrag för nya studentlägenheter. Behovet är stort av nya och större lägenheter bland studenterna.

- Nu ser det ju väldigt dåligt ut. Om nya lägenheter skulle byggas nu skulle hyran blir 15-20 procent högre än nu, säger Adrian Nae, student och bostadsombudsman vid AF Bostäder.

När regeringen slopade stödet för nya investeringar och räntebidrag för byggandet av studentlägenheter stannade många projekt. Runt om i Sverige har byggandet av 2000 studentlägenheter lagts på is.

Skulle man bygga en enrumslägenhet idag skulle hyran landa på runt 4000 kronor i månaden.

- Det man kan fundera över är om man kan bygga större lägenheter. De är billigare att producera per kvadratmeter, säger Rolf Svensson, vd för AF Bostäder.

Tanken bakom regeringens agerande är att man vill stabilisera den överhettade byggmarknaden. Sedan tidigare har AF Bostäder bland annat planerat för nya studentlägenheter på Vildanden på Väster och Kämnärsrätten i Norra Lund. När dessa nu kan bli aktuella vet man inte.

- Jag var inte alls medveten om att den nya regeringen skulle slopa bostadssubvensionerna, säger Adrian Nae.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".