Tusentals nya bostäder i Nyhamnen

Malmö stad planerar att bygga ut ytterligare ett hamnområde. Runt 5000 personer kan komma att bo i Nyhamnen, området mellan Centralstationen och frihamnsbassängen om några år.

- Här finns många attraktiva lägen och det är populärt bland både människor och företag att bo vid havet, säger Bertil Johansson, enhetschef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Trycket på fastigheter med fönster mot vattnet är stort i Malmö och efter Västra hamnen så är det nu Nyhamnens tur.

Området ligger ännu närmare stan än Västra hamnen och tanken är också att bebyggelsen ska bli mer blandad. Förutom runt 2500 lägenheter, både borätter och hyreslägenheter, planeras också för kontor och serviceverksamheter. Sammanlagt räknar man med att runt 5000 personer kommer att bo i området och lika många ha sin arbetsplats där.

Idag består området till stor del av gamla hus som används till lagerverksamhet. Vissa av husen kommer att rivas, andra byggas om. Runt 2011 räknar man med att bygget kan vara igång och ett par år senare kan de första flytta in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".