Ordningsomdömen strider mot skollagen

Högstadieeleverna i Landskrona kan få skolk och ordningsomdömen inskrivna i terminsbetygen redan från i höst. På onsdagskvällen ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till de här förslagen från den styrande treklövern, (fp), (m) och (mp). Men åtgärderna kan vara olagliga.

– Som jag ser det för att det här ska gå igenom krävs det förändringar i grundskoleförordningen, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolverket.

Barn- och ungdomsnämnden i Landskrona ska ikväll alltså ta ställning till dels ett förslag om att eleverna ska få olovlig frånvaro inskrivet i betygen, dels förslaget om att alla föräldrar med barn i grundskolan ska erbjudas om att få ett skriftligt ordnings- och uppförandeomdöme för sina barn. Även där ska omdömet till de äldre barnen ges med terminsbetygen.

Men enligt Ingegärd Hilborn får betyg som reglerna ser ut idag bara visa på elevens kunskapsutveckling i olika ämnen och det enligt fastställda betygskriterier.

Men att det här skulle vara juridiskt tveksamt håller inte Lisa Flinth, (fp) ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Landskrona, med om.

– Enligt min uppfattning strider inte det här direkt mot lagen men det kan möjligtvis vara i gränslandet, säger hon.

Det pågår diskussioner i regeringen om att ändra lagen och göra ordningsomdömen möjliga eller till och med obligatoriska, men att på det här sättet som i Landskrona föregå lagstiftningen med lokala beslut är något som Skolverket ogillar.

– Jag tycker inte att man ska göra det, egentligen. Man kan naturligtvis föra diskussioner men man måste avvakta regelförändringarna innan man börjar tillämpa.

– Vi kan inte vänta. De barn som går i skolan idag har rätt till en arbetsro i skolan. Däremot är det självklart att vi inte ska bryta mot någon lag men det här är ett sätt att vara steget före, säger Lisa Flinth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".