Kameror på fler helsingborgsskolor

Säkerhet går före integritet på Helsingborgs skolor. För i och med att övervakningskameror sätts upp minskar skadegörelse och stölder. I Helsingborg kommer kameraövervakning på skolorna att bli vardag, såväl inomhus som utomhus.

Fredriksdalsskolan har haft övervakningskameror på fasaden i ett år och där har problemen minskat radikalt. Och fler skolor kan få övervakningskameror framöver.

– Rent ekonomiskt och sett till skadefrekvensen är det ett gott resultat, men om verksamheten tycker det är bra eller inte, vet vi inte, säger Thomas Johnsson, kommunala Kärnfastigheter som äger skolbyggnaderna i Helsingborg.

Kameror minskar skadorna
Sedan kamerorna sattes upp på Fredriksdalsskolan har kostnaderna för skadegörelse minskat med två tredjedelar. Det goda resultatet gör att Kärnfastigheter ser sig tvingade att montera upp kameror på fler skolor, i värsta fall 10-12 skolor.

Ökat rejält senaste åren
Inbrott, klotter, bränder och krossade rutor har ökat rejält på Helsingborgs skolor de senaste åren, och skadegörelsen kostar flera miljoner varje år. Det berättade vi om på torsdagen i P4 Radio Malmöhus.

Fler skolor kan få övervakning
På några skolor har man redan satt upp kameror. Och det har gett resultat. På Fredriksdalsskolan har kamerorna hållt ett vakande öga över skolgården på baksidan i ett år nu och skadegörelsen där har minskat med två tredjedelar eller i kronor räknat från 330 000 till 90 000 kronor.

Inte enda förklaringen
Men rektorn på skolan Gert Olof Juhrich är inte övertygad om att det enbart är kamerornas förtjänst.

– Man kan se det sambandet. Det är det enklaste och det mest naturliga men det kan finnas andra orsaker, till exempel att vi har lyckats i vårt värdegrundsarbete och i den mån det är elever som gör det här att de har slutat, säger han.

Elevrepresentanter var med om beslutet

Övervakningskameror på skolorna är något som elever och personal får vänja sig vid. I Helsingborg finns det kameror på flera skolor och fler kan vara på väg, det har vi berättat tidigare. Beslutet att sätta upp kameror togs i samråd med eleverepresentaterna som sitter med i Tycho Braheskolans styrelse.

Brottsförebyggande rådets niopunkterprogram

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i Helsingborg har tagit fram ett niopunktsprogram för skolorna. I det ingår bland annat besök av brottsoffer och före detta brottslingar som ska dela med sig av sina erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".