Få vill ta emot ensamma flyktingbarn

Få skånska kommuner tänker trots vädjan från Migrationsverket ta emot ensamma flyktingbarn som söker asyl. Redan har åtta av regionens kommuner sagt nej, och en av dem är Vellinge.

– Vi har många synpunkter på den flykting- och invandringspolitik som statsmakterna hittills har fört. Dessutom tycker jag att vi saknar förutsättningar för att kunna göra ett bra flyktingmottagande, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge.

Förutom Vellinge har även Landskrona, Helsingborg, Klippan, Båstad, Kristianstad, Svedala och Trelleborg bestämt sig för att inte ta emot ensamma flyktingbarn som söker asyl.

Lomma och Lund säger ja
Enligt Ronnie Magnusson på Migrationsverket är det bara 20 kommuner i hela landet som sagt ja. Två av dem finns i Skåne, det är Lomma och Lund.

Migrationsverket ligger nu på och kontaktar och besöker alla kommuner som ännu inte bestämt sig, och de senaste veckorna har man bland annat besökt Eslöv och Simrishamn.

Ytterligare ett boende i Malmö
Bristen på platser i kommunerna gör nu att Malmö, som är en av fyra ankomstkommuner i landet, kan tvingas öppna ett tredje boende för de ensamma barnen. Redan nu väntar 45 barn på tillfälliga gruppboenden i Rosengård och Kirseberg.

Men Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge känner ändå inget ansvar att hjälpa till.

– Detta är en statlig angelägenhet. Vill staten att någon annan ska sköta det får man se till att det följer med resurser så att det blir gjort på ett bra sätt. Det är lätt att vädja till känslor i sådana här sammanhang men min uppgift här är att ta tillvara Vellinges och vellingebornas intressen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".