Utanför fönstren på centralstationen byggs Citytunneln. Foto: Hans Dahlgren.

Malmö Central stabiliseras

Arbetet med att bygga Citytunneln har skapat större sättningar på stationsbyggnaden vid Malmö Central än man räknat med. Sättningar på 12 millimeter har mätts upp i vänthallen, och man är nu orolig för att gränsvärdet ska överskridas.

Man ska nu göra nya förstärkningar och Citytunneln har nu bestämt att de ska diskutera med miljödomstolen för att eventuellt få ändrade villkor för just Malmö Central.

Situationen är inte direkt sätt akut. Av de 20 millimeter sättningar som miljödomen tillåter har vänthallen på stationsbyggnaden sjunkit 12 millimeter på sidan mot grävarbetet.

Men situationen är ändå ganska knivig. För väldigt mycket arbete återstår alldeles intill stationsbyggnaden, och man har upptäckt att den delen av stationen vilar på en mycket lösare sand än man sett på andra ställen i stan. Varje liten åtgärd som ska göras för att bromsa sättningarna finns kommer också att skapa nya sättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".