Ny teknik kan lösa mord på homosexuella

Skånepolisens så kallade Coldcasegrupp, den utredningsgrupp som utreder gamla mord, ska nu granska mord som begåtts mot homosexuella män. Fyra mord i Skåne, det äldsta från 1986, ska man nu titta närmare på.

Det är fyra mord mot homosexuella som nu ska granskas på nytt, två i Eslöv 1986 och 2002, och två i Malmö 1987 och 1999. I samtliga fall är offren män som hittats mördade i sina bostäder. 

Coldcasegruppen ska nu läsa in sig på fallen och ta kontakt med de utredare som en gång i tiden höll i ärendena och se om man kan hitta nya infallsvinklar. I polisens taktik ingår också att ta hjälp av medierna för att på så vis få in fler tips. I vissa av fallen har man också DNA-spår som man med hjälp av ny teknik hoppas ska kunna hjälpa till i jakten på en gärningsman.

Just våld mot homosexuella har blivit vanligare. Enligt en rapport som Brottsförebyggande rådet publicerade ifjol så är det vanligare med våld när brottet har homofobiska motiv än vid andra typer av hatbrott och i Folkhälsoinstitutets enkät 2005 svarade nästan hälften av de homo- eller bisexuella männen mellan 16 och 29 år att de utsatts för våld det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".