Nova Lund kan få eget bibliotek

Lundaborna ska i framtiden inte bara kunna fylla shoppingpåsarna utan även bibliotekskassen på köpcentrumet. En biblioteksplan, som nu är ut på remiss i kommunen, föreslår att det öppnas bibliotek på Nova Lund.

- Där är ju väldigt mycket människor, mycket barnfamiljer och det är ju de biblioteken strävar efter att nå. När filialsystemen som finns idag kom till fanns inte det shoppingbeteende som finns idag, säger bibliotekskonsulten Inger Eide-Jensen som har utarbetat planen.

Bland besökarna på Nova Lund går åsikterna isär.

- Jag tycker det är bättre i stan. Allting ska ju inte vara här på Nova, säger Barbro Henningsson.

- Det hade varit bra då får man mycket gjort på samma gång, menar Lotta Wahlström.

Enligt biblioteksplanen ligger också flera av stadsdelsbiblioteken i Lund idag på helt fel ställen. Biblioteksanvändandet där sjunker, och platserna är inte längre de centrala punkter som de en gång varit.

Och den här synpunkten passar bra in i kultur- och fritidsnämndens förslag om att bland annat spara pengar på att lägga ner ett eller flera stadsdelsbibliotek. Något som ska tas upp på nämndens möte på onsdag.

Men frågar man besökarna på Nova Lund, så vill de allra flesta i första hand ha kvar sina vanliga bibliotek.

- Jag bor på Väster så jag lånar böcker där och tycker de kunde bygga ut det istället, säger Barbro Henningsson och Adam Erdling håller med.

- För mig hade det varit ganska dåligt om de hade tagit väck något nere i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".