Skarpare krav på avgiftsfri skolgång

Friluftsdagar med skridskoåkning, bowling och andra aktiviteter som kostar pengar kan vara ett minne blott i Helsingborg. Kommunen är en av flera som från i år tolkar skollagen hårdare när det gäller avgiftsfrihet i skolan.

Enligt skollagen ska inget som är knutet till undervisningen eller som sker på skoltid få kosta eleverna något. Men en så kallad obetydlig kostnad kan få förekomma. På Elinebergsskolan är den satt till 75 kronor per elev och år. Men det räcker inte särskilt långt säger idrottsläraren Peter Wegner.

- Om vi räknar på ett alternativ som bowling så hade de fått spela ungefär en halvtimme med skohyra och allting.

Att ha friluftsdagar eller andra aktiviteter med både alternativ som kostar och som är gratis går inte heller. Det är diskriminerande mot elever som inte har råd, säger Thorbjörn Jordansson, skolchef i Helsingborg.

- Det är en skyddsfråga där vi av etiska skäl inte kan erbjuda en frivillig aktivitet till de som inte har råd. Det är inte föräldrarna eller eleven som ska ta konsekvenserna av skolans val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".