Partistöd trots tomma stolar

I många kommuner i landet får partier partistöd trots att deras stolar står tomma till dom valda platserna i kommunfullmäktige. Framförallt är det Sverigedemokraterna som efter förra valet inte lyckats fylla alla sina platser. I Skurup har Sverigedemokraterna en tom plats i fullmäktige

Det moderata kommunalrådet Niklas Sjöberg kan tänka sig att se över reglerna för partistöd till nästa val. I många av Sveriges kommunfullmäktigeförsamlingar står det tomma stolar som Sverigedemokraterna inte lyckats tillsätta efter valframgångarna i höstas, och Södertälje kommun har beslutat att frysa partistödet.

I Svedala fick Sverigedemokraterna sex mandat och där står en av stolarna tomma, men det moderata kommunalrådet Gunilla Nordgren tycker att det är en demokratisk fråga att inte ändra på reglerna för partistöd eller tolkningarna av dessa, beroende på hur valet går.

– Jag kan inte se att det finns en rättslig grund för att göra det, säger Niklas Sjöberg (m), kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".