Ny riviera i Landskrona

Flera tusen kubikmeter havssand från en sandbank i Öresund ska till sommaren bli en attraktiv badstrand i centrala Landskrona. Sedan 30 år ligger sanden lagrad på en strandäng vid Lundåkrahamnen intill soptippen.

– Det var en plan en gång att man skulle bygga en större importhamn, vilket aldrig blev aktuellt. Därför har vi tänkt ta till vara sanden som är godkänd för ändamålet, säger Stefan Knutsson, enhetschef på teknik- och stadsbyggnadskontoret i Landskrona.

Sandmassorna är en lämning efter ett övergivet industriprojekt, en ny kolhamn i Lundåkrabukten som politikerna i Landskrona drömde om någon gång i mitten av 70-talet.

Miljödomstolen gav i förra veckan tillstånd att införliva strandängen där sanden ligger, med soptippen, och därför kan sanden flyttas därifrån till Citybadet vid vattentornet kanske redan till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".