Mögelgifter i foder

Spannmål med rekordhöga halter av mögelgifter har använts vid utfordring av slaktgrisar vid flera gårdar i Skåne. Det visar en undersökning som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort.

Det var efter den ovanligt regniga skördeperioden i höstas som oroliga lantbrukare hörde av sig till Statens veterinärmedicinska anstalt, för att fråga om den spannmål som inte kunde skördas på grund av regnet kunde användas som djurfoder, trots kraftiga angrepp av mögel.

Sedan dess har prover tagits på anstalt konstaterar nu att det rör sig om det kraftigaste angrepp hittills i Sverige av mögelsvampen Alternaria. Svampen har producerat mögelgift, och fodret har getts till grisar på gårdarna.

Mögelgifter från Alternariasvampen kan framkalla allergiska reaktioner och luftvägsproblem, och människor som kommer i kontakt med det angripna fodret bör använda skyddsutrustning. Däremot finns det ingenting som tyder på att djuren i detta läge tagit skada av att äta spannmålet. Det är inte farligt att äta kött som kommer från dom här gårdarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".