Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lunds nya sophantering retar villaägare

Det nya systemet för sophantering i Lunds kommun, där villaägare direkt kan sortera sina sopor i soptunnan, har lett till att man i vissa områden nu måste köra ut sina soptunnor en bit. Men det upprör flera villaägare.

De sopbilar som krävs för tömningen av tunnorna är nämligen större än de gamla och kan därför inte köra in på alltför smala vägar.

– Vi orkar inte dra ut våra tunnor. De väger jättemycket när de är fulla efter 14 dagar. Vi betalar renhållningsverket för att de skall lösa detta, säger Rithva Herrström som bor på Ekvägen i Södra Sandby, där de boende protesterar.

På Ekvägen i Södra Sandby handlar det om 18 villaägare som nu varannan måndag får ta sin soptunna och dra ut den till vägen. Tidigare har sopbilen kört in på gångbanan mellan husen.

Samma sak gäller för ytterligare ett område i Södra Sandby och två i Veberöd, och i takt med att sopsorteringssystemet byggs ut kommer även områden inne i Lund att beröras.

Men enligt renhållningsdirektör Erik Rånlund beror förändringen inte bara på det nya sopsorteringssystemet, utan även på att det är en arbetsmiljörisk att köra med bilar inne på cykel- och gångbanor.

– Det är en allmän önskan att vi ska minska riskerna för olyckor, denna frågan hade blivit aktuell ändå, säger han.

I samband med att sopbilen slutade köra in på Ekvägen i Södra Sandby bjöd renhållningsdirektören in de berörda till samrådsmöte.

Men de boende anser ändå att kommunen kört över dem och majoriteten protesterar nu och vill att kommunen hittar en annan lösning, framför allt för att många är äldre och har svårt att köra sin tunna. Men Erik Rånlund lovar att alla som behöver ska få hjälp.

– Då hittar vi en annan lösning där vår personal får hämta sopkärlen, säger han.

Men Rithva Herrström på Ekvägen tycker inte att det räcker.

– Det är jättegentilt men om 5-10 år är vi kanske allihop där. Det håller inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".