Lund hade inte rätt att skänka bort skalle

Rektorn för Lunds universitet, Göran Bexell gjorde fel när han tillät att en skalle som tillhört en judisk man lämnades ut för begravning.

Kvarlevorna är statlig egendom som bara regeringen får lämna ut. Det konstaterar Justitieombudsmannen JO i ett beslut.

Historien började redan 1879 då den unge judiske mannen Levin Dombrowsky tog sitt liv i häktet i Lund. Hans kropp skänktes då till Lunds universitet och användes bland annat av läkarstudenter.

Skallen bevarades
Av någon anledning bevarades skallen som 1995 överlämnades till universitetets historiska museum, och det var där den upptäcktes av en besökare som larmade Judiska församlingen i Malmö.

Församlingen begärde ut skallen
Församlingen skrev då en begäran till universitetet om att få begrava skallen enligt judiska traditioner och 2005 så gick Göran Bexell med på att lämna ut den och var dessutom själv närvarande när Levin Dombrowskys skalle fick sin sista vila på judiska begravningsplatsen i Malmö.

Utlämningen anmäldes
Men Bexells agerande var inte populärt i alla läger, Elisabeth Iregren, professor vid institutionen för arkeologi och antikens historia, valde att anmäla Göran Bexell till Justitieombudsmannen, JO. Elisabeth Iregren menade att skallen tillhör universitetet och därmed är den statlig egendom, något som Göran Bexell inte hade rätt att lämmna ut hur som helst.

Fler utlämnanden
Elisabeth Iregren ansåg också att Bexells beslut att lämna ut skallen skulle kunna leda till att universitetet skulle tvingas att lämna ut fler, och äldre kvarlevor, något som i sin tur skulle kunna skada forskningen.

Bexell gjorde fel
Och JO ger nu alltså Elisabeth Iregren rätt. I sitt beslut skriver JO i och för sig att det kan kännas främmande att en skalle från en identifierad person kan kallas för egendom, men skallen tillhörde staten och Göran Bexell hade ingen rätt att lämna ut den. Ett sådant beslut skulle enligt JO bara regeringen kunna ta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".