Snabbinsatsförband till Kosovo

I ett år har Revingehedsbaserade snabbinsatsförbandet IA 06 tränat för att med kort varsel kunna rycka in i oroshärdar över hela världen. I förra veckan kom beskedet att Kosovo blir första destination för huvuddelen av det nya förbandet. På tisdagsmorgonen samlades runt hundra soldater på Sturup för vidare färd mot Pristina.

– Jag har varit där tidigare, så det blir intressant att se vad som hänt sedan sist, säger gruppchefen Anders Hansén.

En stor skillnad mellan IA06 och de förband som Sverige tidigare använt sig av i utlandstjänstgöring är att tidigare förband anlitats för specifika insatser, medan IA06 är kontrakterade för att ligga i beredskap för att snabbt kunna rycka in i olika oroshärdar över hela världen. Lars Hammarlund är chef för Södra skånska regementet, P7 i Revingehed där IA06 har genomgått en ett år lång utbildning.

– Vi förbereder väpnad strid, men sedan kan vi genomföra allt från maxutdelning till att separera stridande parter, säger Lars Hammarlund.

Erfarenheterna från IA06 ska ligga till grund för den svenskstyrda EU-styrkan Nordic Battlegroup som just nu håller på att formas. Nordic Battlegroup ska bli en fredsframtvingande styrka som ska kunna gå in i tuffa konflikter och väpnad strid. De FN-förband som svenskar tidigare har ingått i har haft fredsbevarande uppdrag. Men trots det menar Lars Hammarlund att skillnaden i insatser inte kommer bli särskilt stor. IA06 kommer att vara i Kosovo till månadsskiftet mars-april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista