Lyckad vaccinering av fåglar i djurpark

Det vaccin som användes när fåglar i svenska djurparker vaccinerades mot fågelinfluensan i våras, har visat mycket gott resultat.

Det visar en studie som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort. Bland annat vaccinerades ett hundratal fåglar i Skånes Djurpark i Höör.

– Det ser väldigt lovande ut. Normalt sett brukar man tycka att det okej om 85 procent av djuren utvecklar antikroppar och i det här fallet var det ungefär 90 procent, säger Ulla Karlsson, ställföreträdande chef, SVA:s avdelning för sjukdomskontroll.

När det aggressiva H5N1-viruset i våras letades sig allt längre norrut och till sist även hittades i döda fåglar i Sverige var djurparkerna oroade över att deras fåglar skulle drabbas.

Använde tamfågelvaccin
Det vaccin som fanns var ett som tidigare bara testats på tama fjäderfän. Det var inte specifikt framtaget för just det aggressiva H5N1-viruset och osäkerheten var ganska stor om det skulle fungera på de vilda fågelarterna som finns i djurparkerna.

Men nu visar analyserna alltså goda resultat. Några arter har det dock fungerat sämre på, bland annat pelikan, pingvin och struts utvecklat något lägre mängd antikroppar.

Vaccinet gav skydd
För att vara helt säker på att vaccinet fungerar mot just H5N1-viruset måste fåglarna utsättas för det, vilket inte skett, men om man tittar på erfarenheter från när tamfjäderfän vaccinerats och utvecklat antikroppar har de också fått skydd mot H5N1. Ulla Karlsson menar därför att sannolikheten är stor att det fungerar även på de vilda arterna.

– På tamfjäderfän som fått vaccinet har det skyddat mot klinisk sjukdom, alltså symptom. Det betyder också att även om de smittats utsöndrar de mycket mindre mängd virus och därmed minskar risken för att smitta andra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista