Barnsjukdomar i högskolans ansökingssystem

Uppemot 2 000 studenter har bedömts som obehöriga för att det nya datasystemet för antagning till kurser inte klarar av att föra över deras betyg mellan det gamla och det nya systemet.

– Jag är rädd för att en del, som fått reda på att de inte är behöriga och som inte vet hur systemet med högskolestudier fungerar, har missat en plats på högskolan, säger Ida Andersson, vice ordförande i humanistkåren vid Lunds Universitet, och hon säger att detta är allvarligt.

Det nya systemet ska kunna hämta gamla uppgifter om gymnasiebetyg och om akademiska meriter för att det ska gå att bedöma om den sökande är behörig till kursen eller utbildningen. Det har alltså inte fungerat, och brev som meddelar att studenten inte bedömts som behörig har skickats ut med en uppmaning att skicka in eventuella kompletteringar.

På Antagningsavdelningen på Lunds Universitet ser man däremot inte att bristerna i det nya systemet är något stort problem.

- Det är inte bra, men man ska veta att det är ett nytt system med barnsjukdomar, säger Michael Olofsson, chef på Antagningsavdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista